Sunday, January 8, 2012

jurnal taipei: temasya perayu undi












Sunday, January 1, 2012

jurnal taipei: happy new year 2012


Taipei 101 firework celebration

ROC Taiwan is celebrating his 101 years

video

my first new year in Taiwan..
may a great life awaits.. for all of us..

Happy New Year!

(can also be found in youtube: The Burning of Taipei 101)

Sunday, December 4, 2011

jurnal taipei: the changing of guard


istiadat pertukaran pengawal
(the changing of guard)

video

rakaman ini dibuat di Sun Yat-Sen memorial hall. mengikut yang bercerita istiadat yang sama juga dilakukan setiap jam di Chiang Kai-Shek memorial hall dan Martyr's Shrine.

jurnal taipei: Sun Yat-Sen Memorial Hall

location: Chungshan park, Taipei
mrt route: take Bannan line (blue) exit at Sun Yat-Sen Memorial Hall station
dibina untuk memperingati Dr Sun Yat-Sen sebagai Bapa Republik China moden. projek pembinaan yang bermula dari tahun 1964 dan dimulakan setahun kemudian siap dibuka untuk umum pada tahun 1972. luas keseluruhan 115,000 meter persegi.
Dr Sun Yat-Sen memimpin revolusi untuk menjatuhkan monarki Dinasti Qing yang dimulakan dengan peristiwa Kebangkitan Wuchang (Wuchang Uprising) pada 10 Oktober 1911; tarikh ini diraikan setiap tahun sebagai Hari Kebangsaan Republik China.
Sun Yat-Sen dipilih menjadi presiden Republik China pada Disember 1911 namun beliau menyerahkan jawatan tersebut pada tahun 1913 kepada Yuan Shi-Kai yang menguasai angkatan tentera; yang kemudiannya memerintah secara kuku besi, malah mengisytiharkan dirinya sebagai Emperor China pada tahun 1915, menyebabkan pemberontakan berlaku dan akhirnya Yuan Shi-Kai meninggal dunia pada tahun 1916. Gerakan 4 May (May Fourth Movement) oleh kumpulan pelajar pada tahun 1919 yang tidak berpuashati dengan tindakan lemah kerajaan terhadap Perjanjian Versailles seterusnya mewujudkan Parti Komunis China pada tahun 1920.
Sun Yat-Sen menubuhkan semula Koumintang pada tahun 1919 dengan impian untuk menyatukan negeri China, meninggal pada Mac 1925 dan kepimpinannya diambil alih oleh Chiang Kai-Shek yang meneruskan perjuangan menentang parti Komunis yang menyebabkan tercetusnya perang saudara (Chinese Civil War) yang berlarutan sejak sebelum pendudukan Jepun hinggalah setelah tamat perang dunia. pada Oktober 1949, parti komunis mengisytiharkan Republik Rakyat China dan pada Disember 1949, Chiang Kai-Shek mengisytiharkan Taiwan sebagai ibu negeri sementara Republik China.. sampailah sekarang ini kes belum selesai..
depan bangunan ini ada air pancut berirama (betul tu.. pakai lagu cina) dan kawasan koridor bangunan nih bila petang-petang sikit penuh dengan kumpulan budak-budak muda terkinja-kinja menari depan cermin (tak betul.. pakai lagu omputih) dan kat kawasan taman pulak ramai dengan kumpulan orang tua-tua menari poco-poco (betul lagi.. pakai lagu cina juga).. hujung minggu penuh orang bawa anak-anak, mak bapak dan anjing untuk rekreasi.. masa aku pegi tuh ada geng shaolin buat pertunjukan dan ada sekumpulan pemancing angin (main layang-layang).. dan kat sini juga ada istiadat tukar pengawal (the changing of guard) yang sama macam kat Chiang Kai-Shek Memorial Hall..

Saturday, December 3, 2011

jurnal taipei: Beitou Thermal Valley

location: Beitou District, Taipei
mrt route: take Danshui line (red) until Beitou station then change to Xinbeitou station.
from Xinbeitou station, walk along the Zhongshan Road.
ejaan lama Beitou ialah Peitou yang berasal dari perkataan Ketagalan (orang asli Taiwan) iaitu Kipatauw, yang bermaksud 'ahli sihir'. dikatakan hingga sekarang masih wujud kelompok itu yang dikenali oleh warga setempat sebagai 'Fanzaicao'.
dari stesyen mrt Xinbeitou ke kolam air panas nih jalan kaki ikut jalan Zhongshan lebih kurang 15-20 minit. sepanjang jalan tuh ada taman (Qinshui park), spa semulajadi (dalam bangunan mahupun tepi sungai), muzium (Hot Springs Museum dan Ketagalan Cultural Center) dan hotel-hotel.
kawasan ni mula dibangunkan sebagai resort semasa pendudukan Jepun (1895-1945), yang sememangnya terkenal dengan budaya berendam dalam air panas. selain dari tempat mandian hot springs yang terangkai dengan restoran dan hotel, terdapat juga tempat mandian hot springs umum yang percuma. nota: air panas di beitou ini bersifat berasid, maka dinasihatkan jangan memakai barang-barang yang boleh dirosakkan oleh asid, seperti mutiara, ketika mandi-manda.
kolam air panas ini memang merupakan bekas kawah gunung berapi yang meletus. selain dikenali dengan nama kawah ahli sihir (witch's cauldron) kerana bau sulfur dan keadaannya yang sentiasa berasap, ia juga dikenali sebagai lembah neraka (Hell Valley) kerana kepanasannya yang mencapai 100C.
disamping mineral sulfur hijau (green sulfur) yang menjadi sumber haba dan bersifat menghakis (berasid), terdapat juga batuan yang dikenali sebagai Beitou rock (hokutolite) yang mengandungi elemen radioaktif Radium.
biasanya bila ada kolam air panas, ramai orang datang rebus telur. diorang kata kat sini dulu pun ramai orang rebus telur, tapi sekarang dah tak dibenarkan sebab selain mengelakkan kolam nih berbau telur dengan kulit telur bersepah-sepah, ia juga untuk mengelakkan para pengunjungnya merebus diri sendiri kerna terjatuh ke dalam kolam air panas ni.. begitulah ceritanya.. ;)

jurnal taipei: Chiang Kai-Shek Memorial Hall

location: Zhongshan District, Taipei
mrt route: take Danshui line (red) and exit at Chiang Kai-Shek Memorial station
ini pintu gerbang utama yang dikenali sebagai 'the Gate of Great Centrality and Perfect Uprightness' (tulis dalam tulisan cina sebenarnya). ada empat jalan masuk dari setiap sudut dan masing-masing ada pintu gerbang dengan nama masing-masing.
bangunan ini dibina untuk mengingati Presiden Republik China, Chiang Kai-Shek, dimana pembinaannya bermula pada 31 Oktober 1976 (sempena ulangtahun CSK yang ke-90 tahun) dan dibuka secara rasmi pada 5 April 1980 (sempena ulangtahun ke-5 kematian CSK). luas keseluruhan meliputi 250,000 meter persegi.
mula-mula aku pun ingat Republik China sama dengan Republik Rakyat China, rupanya lain dan maka bermulalah pelajaran sejarah negara China moden. ringkasnya Republik China secara rasminya terbentuk pada tahun 1912 di tanah besar China setelah revolusi yang menumbangkan Dinasti Qing, mengakhiri pemerintahan Imperial China yang telah bertapak selama lebih dari dua ribu tahun. Bahagian pertama sejarah Republik China ini berkenaan dengan Sun Yat-Sen dan Chiang Kai-Shek adalah kisah bahagian keduanya.
ketika Parti Komunis menguasai tanah besar China selepas perang sivil 1949, Chiang Kai-Shek (CSK) dari parti Koumintang (parti kebangsaan) mengisytiharkan dirinya sebagai presiden Republik China dan memindahkan pusat pentadbiran ke Taiwan pada tahun 1950 sehinggalah CSK meninggal dunia pada tahun 1975; maka Republik China (ROC) itu merujuk pada Taiwan (yang dikuasai parti Koumintang) dan Republik Rakyat China (PRC) itu merujuk pada tanah besar China (yang dikuasai oleh parti Komunis).
ruangan atas adalah dewan yang menempatkan patung gangsa CSK, yang menjadi tumpuan pelancong untuk melihat istiadat pertukaran pengawal (the changing of the guard) yang diadakan pada setiap jam dari jam 09:00 hingga jam 16:00. bahagian bawah bangunan ini pula terdapat perpustakaan dan museum mengenai CSK dan sejarah Taiwan.
dalam kawasan ini juga terdapat dua bangunan (National Theater dan National Concert Hall) dan beberapa kawasan taman dan kolam buatan. bahagian kosong di tengah antara bangunan memorial dan dua bangunan itu dikenali sebagai 'Liberty Square'; masa aku datang ada pentas konsert yang nyanyi semua orang tua-tua dan kat beranda dua bangunan tuh penuh dengan budak-budak muda berlatih menari depan cermin dan kumpulan orang-orang tua menari poco-poco tapi lagu cina lah.. ;)

Sunday, November 27, 2011

jurnal taipei: Taipei Zoo


location: taipei zoo
route: take mrt (weinhu line) untill the last station (taipei zoo station)
[the zoo really beside the mrt station]
admission fees: NTD60 (adult) NTD30 (child/disable/poor)

satu gambar nih jer yg ada, ntah apa melantak penat2 posing dengan panda tapi rupa2nya gambar tak tersimpan.. ciss.. takpa lain kali kita balas dendam lagi.. lagipun tadi dah tak larat nak memanjat Maokong Gondola yg duk ada sebelah zoo tuh..


Related Posts with Thumbnails

 
Design by Wordpress Theme | Bloggerized by Free Blogger Templates | free samples without surveys